Jubilee Line Extension - Maynard

As London’s Docklands began to be regenerated, and as the centre of the City’s financial heart moved eastwards towards Canary Wharf, an extension of the Jubilee Line was proposed to connect central London with the South and East.

From the start, under the leadership of Roland Paoletti, it was envisaged that the best talent in British architecture would be called upon to develop the station designs.

Each station on the line would be designed by a different architect, thereby introducing a diversity of styles and interest to the network. The challenge then was to create a unified product family for station environments that would meet the criteria of being fit-for-purpose, cost-effective in its whole-of-life cycle – and that would also create a visually coherent linewide service identity.

A dedicated team was set up to undertake this task, led by Maynard Principal Julian Maynard, and over the course of five years this team was responsible for designing, sourcing, manufacturing and installing a family of industrial components that has since established the Jubilee Line Extension Project as a quality benchmark in modern metro system design.

Jubilee-Line-Extension

JLE Image_02

JLE Image_03

JLE Image_04

Each station on the line would be designed by a different architect, thereby introducing a diversity of styles and interest to the network. The challenge then was to create a unified product family for station environments that would meet the criteria of being fit-for-purpose, cost- effective in its whole-of-life cycle – and that would also create a visually coherent linewide service identity.

JLE Image_05

JLE Image_08

JLE Image_09

JLE Image_11